Ugrás a fő tartalomra

Magvas zsemle, magvas kifli recept



Hozzávalók (10 db-hoz):
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt + 5 dkg a szóráshoz
  • 15 dkg búzasikér
  • 7 g instant élesztő
  • 4 dl meleg (nem forró!) víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl folyékony kókuszolaj (3,5 dkg) (a kókuszolaj használatának előnyeiről ITT olvashatsz!
  • “fél” tojás a kenéshez
  • magvak a tetejére ízlés szerint
Magvas zsemle, kifli elkészítése:

1.      A szobahőmérsékletű lisztet, instant élesztőt, sót, búzasikért és a folyékony kókuszolajat egy tálba tesszük, majd a vizet apránként hozzáadva robotgéppel összeállítjuk a tésztát.
2.      Nem kell a géppel kidolgozni, épp csak álljon össze a tészta, majd kiöntjük szilikonos nyújtólapra/gyúrótáblára.
3.      A tésztát két kézzel sima, fényes felületűre gyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarjuk és egy órán át hagyjuk kelni(közben vigyázunk rá, hogy ne maradjon nyitva ablak és ne érhesse hideg levegő).
4.      A megkelt tésztát 10 db kb. egyforma méretű darabra vágjuk.
5.      Mind a 10 darabot átgyúrjuk és gombócokat gömbölyítünk belőlük.
6.      10-15 percre újra letakarjuk és hagyjuk pihenni.
7.      Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
8.      Ha inkább magvas zsemlét szeretnél készíteni, akkor nincs más teendő, mint a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatni, a felvert tojással megkenni és a magvakkal megszórni. (Hagyjunk a nyers zsemlék között helyet a tepsiben, mert eléggé megnőnek sütés közben!)
9.      Ha magvas kiflire vágysz, akkor először is kotord elő a gyerek játékos ládájából a nyújtófát (ahogy én is 😉 ), majd nyújtsd ki a gombócokat kb. 20×13 cm-es négyszögekre!
10. A kinyújtott tésztát a keskenyebb szélénél fogva két kézzel szorosan tekerd fel, tedd tepsibe, kend meg és szórd meg magvakkal mindegyiket!
11. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Magvas zsemle, kifli tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma)
100 gramm magvas zsemle, kifli tartalmaz:
  • 223 kcal,
  • 28 g szénhidrátot,
  • 17 g fehérjét,
  • 4,6 g zsírt.
1 db (10 db kb. egyforma súlyú teljes kiőrlésű pékáru esetén)
  • 230 kcal,
  • 29 g szénhidrátot,
  • 17,6 g fehérjét,
  • 4,7 g zsírt.




Megjegyzések