Ugrás a fő tartalomra

Zé-féle sörös félbarna kenyér

Zé-féle sörös félbarna kenyér
Hozzávalók:
A kovászhoz:
100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
 50 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt) sima liszt
 1 tk méz
 10 g élesztő
 150 g sör (Staropramen) 
A kenyérhez:
  kovász
300 g sör
1 kvk olívaolaj
 3 kvk só
1 kvk méz
10 g élesztő
400 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt) sima lisztet használtam
100 g graham liszt
 100 g BL80 liszt kenyér liszt
 20 g dióbél kimaradt nállam
 20 g napraforgómag
20 g tökmag
20 g szezámmag
1 cs. mk. köménymag
 10 g mák
A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.
Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Itt videó is van 

Jó étvágyat hozzá

Megjegyzések